fbpx

Uudised

Kui täielikus pimeduses põleb üks väike küünal, siis pole see enam pimedus − in memoriam Alexander Knaifel

28.06.2024

27. juunil lahkus igavikku legendaarne helilooja, Arvo Pärdi kaasteeline ja lähedane sõber Alexander Knaifel (28.11.1943–27.06.2024).

1960. aastatel kuulus Alexander Knaifel Nõukogude Liidu noorte avangardheliloojate põlvkonda koos Arvo Pärdi, Gia Kantšeli, Sofia Gubaidulina, Valentõn Sõlvestrovi, Alfred Schnittke ja teistega. Muusikateadlane Svetlana Savenko näeb nimetatud heliloojatest suurimat sarnasust just Pärdi ja Knaifeli vahel. Mõlema loomingus saavad pärast avangardistlikku perioodi keskseks religioossed teemad ning ka muusikaline väljendus liigub heakõlalisuse ja lihtsuse poole.

Knaifel on maininud püüet anda oma loomingus edasi midagi usu südamest, „rääkides tasase häälega, lootes kuulda häält enda sees“. Intervjuus Helena Tulvele, mis ilmus eelmise aasta detsembris, sõnas Knaifel: „Igaüks peaks vastavalt oma võimalustele tegema kõik endast oleneva, et maailmas oleks natukenegi rohkem valgust. Kui kogu universumis, täielikus pimeduses põleb vähemalt üks väike küünal, siis pole see enam pimedus.“

Knaifeli rikkalikku ja mitmekesisesse loomingusse kuulub 80 teost, mida esitatakse kõikjal maailmas. Tema looming üllatab läbivalt ekstravagantsete ideede, eriliste pealkirjade ja ootamatute koosseisudega. Iga teos on justkui omaette kordumatu maailm.

Alexander Knaifeli üks viimaste aastate unistus oli külastada taas Eestit ja Arvo Pärdi Keskust ning kohtuda Arvo ja Nora Pärdiga. Ta oli äärmiselt õnnelik, kui see mullu novembris tema 80. sünnipäevale pühendatud kontserdil teoks sai. 18. novembril toimunud kontserdil Arvo Pärdi Keskuses kõlasid ansamblite Hortus Musicus ja Vox Clamantis esituses teosed Knaifeli eri loomeperioodidest. Helilooja juhatas isiklikult kontserdi viimase palana kõlanud teost „Skinia“. Keskuse meeskond oli südamest tänulik Knaifeli hinnaliste meenutuste eest keskuse arhiivi jaoks. Jääme Sinust puudust tundma. Igavene mälestus!

Sügav kaastunne tütar Annale ja kõigile lähedastele.

Arvo ja Nora Pärt perega ning keskuse meeskond

Tähelepanu! 11. ja 18. oktoobril on keskus külastajatele suletud. Vabandame ebamugavuste pärast!

Uudiskiri