fbpx

Sündmused

Tõnu Kõrvits “Kuu atlas”

Kontsert

L 2. november 2024, 17.00

Toimumiskoht

Arvo Pärdi Keskus

Esinejad

Joel Remmel Trio

Sündmuse korraldaja

Joel Remmel

Tutvustus

„Olen nüüd üksi, tõeliselt üksi ja täiesti eraldatud igasugusest teadaolevast elust. Olen ainus. Kui keegi peaks arvestust pidama, oleks tulemus selline: kolm miljardit pluss veel kaks teisel pool Kuud, ning peale Jumala teab ainult üks, mis siin teisel pool on.“

– Michael Collins, Apollo 11 missiooni astronaut oma raamatus „Carrying The Fire“

Tõnu Kõrvits “Kuu atlas”
Joel Remmel Trio:
Joel Remmel (klaver)
Heikko Remmel (kontrabass)
Ramuel Tafenau (löökpillid)

Arvo Pärdi Keskuses tuleb hingedeajal kahel kontserdil esmaettekandele Tõnu Kõrvitsa uudisteos „Kuu atlas“, mis on kirjutatud spetsiaalselt tellimusena Joel Remmel Triole. Kontserdid 2. ja 3. novembril toimuvad Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali residentuuriprogrammi raames.

Helilooja ise kirjeldab jazztriole kirjutatud teost kui Kuu muusikalist atlast: „Mitmed muusikasse valatud kohad on ka päriselt Kuul olemas (Meelerahu meri, Unede soo), mõned aga eksisteerivad ainult muusikas (Võlujõgi, Melanhoolia orud). Viimane osa „Eldorado“ sai pealkirja Edgar Allan Poe luuletuse järgi:

… kui jõud tal ju rauges
ses rännakus kauges,
rändmunk tal tuli vastu.
„Oh ütle mees kulla,
kus võiks ta küll olla,
see maa mis Eldorado?“
„Kuumägede taga“
nii vastas mees vaga,
„kust Varjuorgu satud.
Sa ratsuta sinna;
teed palju veel minna,
kui otsid Eldoradot.“

(tlk Johannes Aavik)

Joel Remmel (snd 1989) on üks Eesti noorema põlvkonna silmapaistvamaid pianiste jazzimaastikul. Ta on pianistina koostööd teinud paljude Eesti muusikute ja kollektiividega ja pälvinud mitmeid mainekaid muusikaauhindu. Aastast 2011 juhib ta omanimelist triot. Joel Remmel Trio (Joel Remmel klaveril, Heikko Remmel kontrabassil ning Ramuel Tafenau löökpillidel) on andnud arvukalt kontserte ja salvestanud seitse albumit põhjamaiselt poeetilise omaloominguga. Aastal 2021 pälvis ansambel Aasta Jazzansambli tiitli, aasta hiljem aga valiti album „Kevad“ Aasta Jazzalbumiks. Joel Remmel Trio on teinud koostööd erinevate orkestritega ning osalenud paljude jazz- ja popmuusikute eriprojektides.

Tõnu Kõrvits (snd 1969) on üks Eesti silmapaistvamaid heliloojaid. Tema muusikat iseloomustab õrn atmosfäär, mis peegeldab selgelt põhjamaist olemust, põimides kokku romantilisi ja impressionistlikke mõjutusi. Kõrvitsa poeetilised ja nägemuslikud teosed viivad kuulaja hüpnootilisele teekonnale läbi loodusmaastike, rahvapärimuse ning inimhinge ja alateadvuse sügavuste.

Sündmused

Tähelepanu! 11. ja 18. oktoobril on keskus külastajatele suletud. Vabandame ebamugavuste pärast!

Uudiskiri